Úvod     O nás      Výbor ZO      Fotogalerie      Kalendář akcí      Služby      Odkazy a rady      Kontakt


 

Odkazy a rady

V této sekci naleznete zajímavé odkazy na jiné webové stránky a také rady se zahrádkářskou tematikou.

 

Jak pěstovat jahody (http://www.jahody-otmarov.cz)

Návod pro pěstování

Jahodník sázíme v jarním období dle počasí od dubna do června. Pro jarní období platí nejpozdější termín do 15.dubna, chceme-li mít dobrou sklizeň v témže roce. V podzimním období od konce srpna do října. Za nejvhodnější období k výsadbě jahodníku považujeme měsíc září, pokud vysazujeme prostokořenné sazenice. Pokud jsou sazenice s kořenovým balem není doba výsadby striktně omezena. Jahodník by měl být sázen na stanoviště, kde minimálně 3 roky předtím nebyl žádný jahodníkový porost pěstován. Vhodnou předplodinou mohou být např. brambory, hrášek. Slunné stanoviště, kde chceme pěstovat jahody, je dobré připravit předem. Veškerý plevel spolehlivě zlikvidujeme chemickým postřikem. Kvalitu předem připravené sypké půdy můžeme vylepšit bud' substrátem vhodným pro jahody nebo přidáním vyzrálého kompostu či hnoje. čerstvý hnůj není vhodný. Vysazujeme nejlépe za polojasného počasí, přímý sluneční svit není příliš vhodný, sazenice i půda rychleji osychají. Obvyklá vzdálenost sazenic(spon)je 30 cm x 50 cm, u vzrůstných odrůd může být spon až 50 cm x 80 cm. Z rostlinky odstraníme před vysazením staré a poškozené listy. Motykou nebo sázecí lopatkou vytváříme důlek, vložíme sazenici tak, aby nejmladší lístky, tedy srdíčka, zůstaly při výsadbě nad zemí. Sazenici obsypeme kyprou hlínou a ze všech stran hlínu pevně přitlačíme ke kořenům. Zalijeme. Pokud se teploty pohybují kolem 30'C, doporučujeme přistínit rostliny bílou netkanou textilií. Po výsadbě je nutná pravidelná zálivka. zvláště v letních měsících. První hnojení provádíme zhruba po 3 týdnech od výsadby, až mají sazenice vytvořeny nové kořeny. Výsadba na černou netkanou textilií má své přednosti i nevýhody. Textilie absorbuje víc slunečního záření, půda se prohřívá (jahody zralí dříve, v letních měsících nedochází k výrazným ztrátám vláhy a hlavně se velmi omezí růst plevele. Půda se nemusí kypřit, propouští lehce vláhu i hnojívou zálivku. Zrající jahody se nešpiní, lépe se sklízejí. Nevýhodou může být zahřívání netkané textilie v horkých letních dnech, kdy teplota stoupá nad 30'C a neprší, rostliny vadnou rychleji než při výsadbě do volné půdy, každodenní zalévání je nutností.

 

Ošetřování jahodníkových prostorů

Jaro

Po zimním období jahodníkový porost prohlédneme, odstraníme poškozené listy, které by mohly být zdrojem houbových infekcí a také rostliny, které nepřezimovaly. Půdu upravíme, odstraníme plevel, dosázíme nové rostliny. Vhodná doba pro hnojení je v období, kdy začínají ze středu rostliny srdíčka rašit nové lístky. Hnojivo můžeme zapravit do půdy např. při okopávání a dáváme pozor, aby byly nové lístky chráněny před případným popálením hnojivem. Kvůli citlivosti na chlór používáme pouze bezchloridová NPK (N-dusík, P-fosfor, K-draslík) hnojiva. Příhnojujeme dusíkatým hnojivem např. ledek nebo Kristalon Jahoda. Od počátku tvorby poupat doporučujeme přihnojit Kristalonem Plod a květ vodorozpustné univerzální hnojivo s mikroprvky, ideální pro přihnojování jahodníkových kultur, 2 - 4 týdny po jarní výsadbě jahodových sazenic pro dobrou náladu květů. Zaléváme. Nejintenzivnější zásobování vodou a živinami připadá právě na období mezi květem a dozráváním.

Po sklizní

Doporučujeme odstranit, ostříhat staré poškozené, napadené či jinak deformované listy, aby se zabránilo šíření chorob. Nejmladší lístky, tedy srdíčka, musí zůstat nepoškozené. Přihnojujeme kombinovaným hnojivem - Cererit nebo použijeme hnojivo Kristalon Podzim - vodou rozpustné univerzální hnojivo s mikroprvky, které přispívá k lepšímu přezimování okrasných a ovocných dřevin, růží, jahod. Je určeno k přípravě rostlin na období vegetačního klidu.

 

Přednáška o pěstování česneku

ZO pořádala dne 19. února 2012 v Pohostinství u Ševčíků hodnotící členskou schůzi. Součástí této schůze byla odborná přednáška na téma ,,Pěstování českého česneku“, přednášející Ing. Jan Kozák. Veškeré informace můžete získat na webových stránkách http://www.k-cesnek.cz/ 

 

 

Přednáška byla i inspirací pro přítele Miroslava Vintra, který napsal o česneku několik informací.

Egypťané, Babyloňané, Indové znali jeho léčivé účinky před tisíciletími. Česnek je stará kulturní rostlina známá až 4000 let. Obsahuje silice a jiné cenné látky, které účinně působí proti různým druhům bakterií. Může korigovat některá onemocnění trávícího traktu, má schopnost rozšiřovat cévy, působí proti arterioskleróze. Má podpůrnou účinnost na střevní čistotu, tučné pokrmy činí lépe stravitelnými. Ostrý životabudič patří k nejoblíbenějším přírodním lékům, proto se považuje za číslo I. v boji se srdečními chorobami.

Česnek středoevropského klimatu, náš česnek český, bohatý množstvím a dané koncentrace cenných látek. Upravuje hladinu cholesterolu, snižuje krevní tlak, dá se využít při nachlazení a různých infekcích. Zvyšuje imunitu, ničí bakterie v těle. Je výborný jako detoxikační kůra, pročistí celý organizmus. Mechanické poškození umožňuje reakci se vzdušným kyslíkem, (oxidace) toto je ta nezbytnost ku žádoucí přeměně. K hlavním „trumfům“ česneku patří síra, respektive její zvláštní sloučenina alliin, která je bez chuti a zápachu. Charakteristická vůně česneku se objeví poté, co ho utřeme, rozmačkáme nebo alespoň na drobno nasekáme. Tehdy se alliin mění na Alicin! Ten je základem léčivých vlastností. Po česneku se víc potíme, díky tomu se odstraňují z těla toxiny a stimuluje imunitní systém. Funguje jako antibiotika, takže při kašli, bronchitidě, laryngitidě, kožních infekcích spolehlivě posiluje. A přitom je to vlastně původně přírodní dochucovadlo, tedy koření. Ředí krev, pomáhá proto proti usazeninám v krevním řečišti, což bývají příčiny infarktů a mozkové mrtvice. Snižuje krevní tlak. Působí téměř ihned. Intenzivní kůra (půl stroužku denně) při vyšším cholesterolu by měla trvat nejméně 3 měsíce. Stupně naředění krve vlivem Alicinu jsou prokázány již na hranici 30 minut. Domácí česnekové léky nejčastěji představují oleje a sirupy. Horká česneková polévka zabírá při nachlazení i po antibiotické léčbě.

 

Jak stříhat Oleandr

Jestli je váš oleandr košatý a v létě bohatě nasazuje do květu, není nutné ho zastřihovat. Stačí ho jen před zimou zbavit uschlých květenství a podle potřeby ho občas přesadit do větší nádoby. Oleandr stříháme jen tehdy, když potřebujeme rozkošatět jeho korunu. V takovém případě stříháme rostlinu na podzim po odkvětu, a to loňské i starší výhony. Oleandr totiž vykvétá jen na starém dřevě, pokud bychom řezali na jaře, oleandr by nekvetl.

Výhony zkracujeme maximálně o jednu třetinu a řez provedeme těsně nad přeslenem, což je místo, odkud vyrůstají u oleandru vždy tři nebo čtyři listy najednou. Na zkrácené větvi by měly zůstat 1–3 takové přesleny. Z přeslenu pod seříznutím vyraší nové výhony, které už v následujícím roce nasadí květy. Staré přerostlé větve můžeme zkrátit až o polovinu, v každém případě bychom ale neměli seřezávat všechny větve naráz. Je dobré část větví zachovat a seříznout až v následujícím roce. Je také možné výhonům jen zaštípnout špičky, hlavně u mladých větviček. I takovým způsobem oleandr přimějeme, aby obrazil výhony novými a rozkošatěl. Tvrdí se, že oleandr je plevel, který snese všechno, takže jej lze ostříhat skoro až na kmínek. To se však nemusí vyplatit. Rostlina bude další léto nebo dvě vegetovat, obrůstat, ale nevykvete. Chcete-li, aby oleandr bohatě kvetl, nestříhejte jej razantně, ale s citem. Když se vám podaří vypěstovat trpělivým tvarováním po pár letech oleandr na kmínku, můžete si gratulovat. Jeho efekt na zahradě umocněte kombinací kmínkových oleandrů a stromkových růží.

A pozor – celá rostlina je opravdu silně jedovatá, obsahuje srdeční glykosidy. Šťáva oleandru je příčinou kožních zánětů a pozření rostliny může končit smrtí. Máte-li malé děti, raději oleandr rozdejte! Větší děti je potřeba poučit a hlídat. Pokud by žvýkaly květ nebo listy, je nutno vyvolat zvracení a ihned volat lékaře.

 


Kontakt na ZO: Jaroslav Keprt, e-mail: jaroslav.keprt@tiscali.cz 

Správa stránek: David VARNER, e-mail: info@davar.cz